Liečivé singletracky a kyslíkové cesty v okolí Bardejovských Kúpeľov lákajú

14.05.2017 Bardejov

Raj pre cykloturistiku, cvičenia, pešie túry a prechádzky

Okolie Bardejova a Bardejovských Kúpeľov sa stalo atraktívnou lokalitou pre cykloturistov, bežcov i peších turistov. Dĺžka vybudovaných a udržiavaných, navzájom prepojených štyroch trás dosahuje spolu 7 km. Tvoria ju dva liečivé singletracky -Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. Všetky trasy sú už plne funkčné, označené a v súčasnosti už využívané verejnosťou pre cykloturistiku, cvičenia, pešie túry a prechádzky. Na jún, alebo júl sa pripravujú na liečivých singletrackoch a kyslíkovej ceste preteky horských cyklistov, ktoré by ich mali ešte viac spropagovať. Informoval o tom riaditeľ OOCR „Šariš“ – Bardejov Radomír Jančošek.

,,Druhá etapa liečivých singletrackov s názvom Napoleon – čo je turistická trať pre cyklistov a peších, je k dispozícii verejnosti od decembra minulého roka, aj keď sme ju nestihli otvoriť oficiálne. Na jar boli aj na Kyslíkovej ceste Mihaľov - Bardejov osadené posledné tabule, ale samotná cesta je pre verejnosť prístupná už od decembra 2016. Kyslíková cesta stála aj s tabuľami 17 900 EUR, má dĺžku takmer3 km a je to v podstate turisticko – relaxačný chodník. Je na nej 19 zastávok, na ktorých osadili prvky na cvičenie. Súčasťou je aj nový al-tánok pre 20 osôb na sedenie pod strieškou a 10 osôb pri ohnisku, ohnisko z kameňa a studnička. Osadené sú aj 2 informačné stojany a odpočívadlo so sedením pri 3 stoloch, turis-tická mapa a informačná tabula. Obnovu financovala Krajská oblastná organizácia (KOCR) Severovýchod Slovenska, v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) „Šariš“ - Bardejov, prispelo aj Ministerstvo dopravy SR,“ povedal J. Jančošek.

Ďalej vysvetlil, že pojem „liečivé singletracky“ naznačuje väzbu na kúpele. Nová trasa nesie názov Napoleon, podľa jedného z prameňov v Bardejovských kúpeľoch.Singletrack Napoleon si vyžiadal celkové náklady 14 700 EUR (s DPH) a nadväzuje na prvú etapu Čere-šenka vybudovanú v roku 2015. Obnovu financovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „Šariš“ - Bardejov, prispelo aj Ministerstvo dopravy SR.Dĺžka trasyNapoleon je 1 650 m, prevýšenie 140 výškových metrov a spolu s Čerešenkou vytvárajú cca 3 km dlhý kompaktný cyklookruh.

,,Liečivé singletracky sú charakterizované zarovnávaným prírodným povrchom. Na-chádzajú sa tu umelé špeciálne vybudované prekážky - terénne vlny, skoky rôznych veľkostí, klopené zákruty, rýchle pasáže aj technické kamenné úseky a mostíky. Všetky spomínané prekážky sa dajú obísť alebo prejsť bezproblémovo aj pre menej zdatných cyklistov. Trasa slúži na cyklistiku pre (horských) cyklistov. Čoraz viac kúpeľných hostí si na návštevu kúpe-ľov plánuje zobrať aj horský bicykel a objavovať krásy Bardejova a okolia. Okruh slúži aj bežcom, ktorí si radi zabehnú svoje kilometre zdravo - na mäkkom prírodnom povrchu. Trasu obľubujú i kúpeľní hostia, ktorí sa kochajú prírodou. Severovýchod Slovenska so svojimi dvoma najväčšími turistickými skvostmi - mestom UNESCO Bardejov a Bardejovskými Kú-peľmi, sa tak stal pre turistov ešte atraktívnejším,“ konštatoval R. Jančošek.

V okolí Bardejova je v prevádzke od roku 2014 aj Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. Má dĺžku 1 km a je na nej štrnásť stanovíšť, na ktorých sú relaxačné a pohybové cvičenia. Pôvodná kyslíková dráha bola vybudovaná v roku 1974, ale časom boli jej drevené zariadenia znehodnotené. Vďaka OOCR „Šariš“ – Bardejov bola znovu obnovená, keď sa vybudovali a zrekonštruovali odpočívadlá, drevené atrakcie, informačné tabule, lavičky a koše.

V roku 2016 dostal cestovný ruch v regióne nové impulzy. Od júla zdobí Radničné námestie Bardejova bronzová socha kata v životnej veľkosti a v centre Bardejovských Kúpe-ľov, pred strediskom obchodu a služieb, pribudla nová oddychová a športová zóna určená pre najmenších turistov a rodiny s deťmi. Severovýchod Slovenska má čo ponúknuť. Mimoriadne obľúbené sú wellness zariadenia v Bardejovských kúpeľoch, a. s., alebo si návštevníci môžu pozrieť skvosty gotiky a renesancie v centre Bardejova. Poteší ich aj pestrá regionálna kuchy-ňa a ďalšie atrakcie.

Bardejovské kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším, najnavštevovanejším a počtom lôžok k trom najväčším slovenským kúpeľom. Zároveň sa hrdia tým, že patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb. Okrem kultúrno-spoločenských akcií je areál Bardejovských kúpeľov každý deň otvorený pre širokú verejnosť. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness SPA - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazénu) je v kongresovom hoteli Alexander. V komplexe Wellness Spa je možné využiť denne bazén a saunový svet V stredu až nedeľu sú prístupné aj fitness, masáže a solárium. V hoteli Alexander je k dispozícii v stredu až nedeľu whirlpool, fínska a parná sauna, ochladzovací bazén, prívalová sprcha, tropická a masážna sprcha, tepidárium, fitness, masáže. Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander je najlepšou voľbou pre konanie kongresov, školení, seminárov, workshopov, teambuildingov, obchodných stretnutí, ale aj svadieb a zábav.

Mesto Bardejov sa právom sa hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska.Návštevníci tu môžu obdivovaťRadničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Medzi klenoty patrí Bardejovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená na národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bethamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapí-sané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Medzi obľúbené návštevné miesta v okolí Bardejova patrí aj zachovaných 7 gréckoka-tolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Príjemným cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer a Zborov. Z Bardejovských Kúpeľov cez Zborovský hrad je vybudovaný okružný náučný chodník. Bardejov a okolie sú ideálnou destináciou pre strávenie rodinnej dovolenky, či výle-tu. Viac je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk
 

Vyberte región